PROHLAŠUJEME:

OFICIÁLNÍ MANIFEST EFFUGIUNISMU stínu generace Z

ZAKLADATELÉ:


K lára Mattanelli - Pupa
Pavlína Čížková - Iris
Z uzana Hofmanová - Rufo


Effugiunismus (pův. z lat. názvu effugium - únik)


† Literární a umělecký směr, do něhož patří skupina umělců - prozaiků i básníků - vyjadřující své pocity úniků prostřednictvím básní, příběhů či umění jako takového. 
† Dekadentní, bohémský, myslitelský způsob života ovlivněn odporem ke konvenčnímu a stereotypnímu žití. Rezignace na typický akademický život; inklinujeme spíše ke zvratu, jež je ovlivněn literární podstatou našeho bytí.
† Únik je pro každého individuální, jedná se o další způsob rezignace, tentokrát na typický postup řešení životních strastí soustředěný moderní kapitalistickou společností, kde funguje následná rovnice: existuje problém -> problém vyřešíme / potlačíme -> problém je pryč. Taková rovnice samozřejmě není aplikovatelná pro každého jedince moderní společnosti, a abychom se udrželi při decentní úrovni života, musí akutní řešení problému jít občas stranou. Proto navrhujeme naší novou “rovnici”: existuje problém -> postupně se při volném průběhu řešení problému jedinec oddává praktikám effugiunistickým -> eventuelně nastane dopad situace.

† Zrod započal v chladném přítmí skleníku na dvorku Literární Akademie, kde se tři ženy rebelské nátury scházely a polemizovaly o všedností nynějšího světa. Rozhodly se pro revoluční zvrat, který pozvedne literaturu znovu na vrchol své stěžejnosti. Spojily svou odlišnou rozervanost, která se v určitých bodech střetávala, a započaly sepisovat MANIFEST, který by podtrhl kritiku dnešní společnosti a upozornily na zásadní témata jejich doby, která jim doslova - zvedá mandle. Spletice témat zahrnující psychologii, vztahy, bytí, studium, nezajímavost přitomností, opovržení, krásu nalezenou ve slovech… apod.


Klára Mattanelli  - PUPA z lat. (LOUTKA)
Zuzana Hofmanová - RUFO z lat. (ZRZAVÁ, ZRZKA)
Pavlína Jana Čížková - IRIS z lat. (DUHA)








Komentáře

  1. Aneb když jsi nevyrostla z hraní si na víly a upírky a myslíš si, že se svět točí kolem tvých nesmyslných, chytře znějících slov

    OdpovědětVymazat
  2. svět není fér. tak to bude a zůstane.

    OdpovědětVymazat
  3. S Manifestem, S Vámi naprosto souhlasím! Podporuji Vás! Pavel Hoza

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Toxický zmrdy začarujeme, tak šiřte pozitivní energii!

Oblíbené příspěvky